Funderar du på att starta en podd? Här finns tips och inspiration som hjälper dig!
Vad ska podden handla om?
Det går att göra en podd om vad som helst. Och det finns poddar om vad som helst. Ett tips är att lyssna på andra poddar. Kanske blir bli inspirerad eller kommer på hur du kan göra din podd ännu mer unik. För att nå ut i bruset handlar det om att hitta din USP – Unic Selling Point. Din unika säljpunkt, på svenska. Vad är det som gör just din podd unik?
Förbered ämnen
Visst kanske de roligaste delarna i din podd kommer spontant men låt det komma innanför ramarna du sätter upp innan. Förbered till exempel 3-5 ämnen du vill gå igenom. Bestäm också ungefär hur långt du vill att ditt avsnitt ska bli. Satsa på under en timme, längre än så är det få som orkar med.
Fördela talutrymmet
Om ni är flera, försök att inte prata i mun på varandra för mycket. Det är störande för lyssnaren. Se också till att ni pratar ungefär lika mycket var.
Jingel och ljudprofil
Precis som en tidnings signatur är dess logga och grafiska profil behöver din podd en signatur. Kanske kan du eller någon du känner spela ett instrument och komponera en liten trudelutt? Det finns också en hel del gratissidor du kan ladda ner musiksnuttar från. Var noga med upphovsrätten i sådana fall.
Det finns mycket att säga om jinglar och ljudprofiler. Ha en peppig introjingel, gärna där du som poddar säger namnet på podden. Använd samma eller liknande ljud mellan olika delar i själva podden. Även om du inte behöver klippa bort något av det du spelat in är det bra att ha som paus mellan olika ämnen och markera strukturen i podden. Och glöm inte avslutet! Den får gärna ha en så kallad “klack” alltså inte att ljudet tonas ut utan att podden avslutas med ett pang, explossion eller annat hårt ljud som sätter punkt. Fram tills nästa avsnitt.
Utrustning
Det räcker i princip att ha en smartphone för att spela in en podd idag. Ljudet blir faktiskt helt okej. Men det finns också billig utrustning att komplettera med för att skapa ännu bättre ljud. En extern mikrofon att koppla in i telefonen, en enkel diktafon eller enkel inspelningsmaskin går att få tag på för under tusenlappen. Googla för att hitta det som passar dig bäst.
Prata nära mikrofonen
Är ni flera som ska spela in via samma mikrofon, placera den mitt emellan er och sitt så nära det bara går utan att det blir jobbigt. Ska du intervjua någon du inte känner är ett tips att sätta er bredvid varandra. Då slipper ni i alla fall ögonkontakt samtidigt som ni inkräktar på varandras personliga sfär.
Spela in i ett rum med mycket tyg
Radiojournalister som inte har tillgång till en studio eller sitter hemma på nätterna och spelar in prator brukar berätta att de går in i sin garderob för att spela in. Ett rum med högt tak och kala väggar är ingen bra idé. Ljudet kommer bli burkigt och ekigt.
Lyssna samtidigt som ni spelar in
Om du använder utrustning som går att koppla in hörlurar till ska du alltid lyssna på ljudet samtidigt. Inspelningsapparaten är förmodligen mer känslig än vad era öron är och du som lyssnar kommer kunna upptäcka oanade störande ljud om du tar på dig hörlurar. Vissa ljud går att ta bort i redigering efteråt men det bästa är att få in så bra ljud som möjligt från början.
Var försiktig med bakgrundsljud
Det kanske känns som en rolig idé att ha sorlet från skolmatsalen i bakgrunden i “Skolmatspodden” eller skogsljud i bakgrunden på “Vandringspodden”. Spela in och lägg på det i efterhand i sådana fall! Visst kan det ge en mer verklig känsla att faktiskt spela in i en miljö, men vårt tips är att ta in själva snacket i en så tyst miljö som möjligt. Tänk på att mottagarna kanske kommer lyssna på podden när de är på väg någonstans, i bilen, på cykeln eller tunnelbanan. Då konkurrerar din podd dessutom med bakgrundljudet som den personen hör.
3 tips från
Anders Nyberg, Statsminister för en dag
1. Målgruppsfokus och behov
Jag tycker alltid man ska utgå från en tänkt målgrupp och lyssnare. Försök att föreställa dig vem din typiska lyssnare skulle kunna vara, vilka intressen har lyssnaren, hur gammal är lyssnaren, hur ser lyssnaren ut, vilka andra poddar lyssnar den på osv. Då blir det enklare att ta fram både poddidé, tonalitet och känsla i din podd. Det kommer också göra det mycket lättare sen när du ska boka gäster, bestämma ämnen och nå ut med din podd.
2. Koncept och idé
Försök alltid att tänka i koncept. För ett koncept står för så mycket mer om oftast ger lyssnaren lite försprång i vad den kan förvänta sig. Ett koncept behöver inte vara något avancerat, tvärtom. Ett koncept gör oftast en idé begriplig och lätt att ta till sig för lyssnaren. Jag brukar alltid spela in ett pilotavsnitt för att kunna testa idén mot din tänkta målgrupp, då får man bra feedback så du kan utveckla konceptet ännu mer.
3. Kör!
Har du kläm på målgruppen och ett tydligt koncept så är det bara att köra. Låt inte teknik bli en tröskel, börja med det lilla och sätt igång. Glöm inte bort att ha kul!
Upphovsrätt
När du väljer musik till din podcast, tänk på att i princip all musik skyddas av upphovsrätt eller någon annan så kallad “immateriell rättighet”. Det är alltså inte okej att klippa in vilken låt som helst i ditt poddavsnitt. Du behöver tillåtelse av antingen musikern eller musikförlaget (ibland från båda två) för att kunna använda verket.
Går det att “låna” delar av en låt?
Nej det går inte. Om du vill använda till exempel Little Jinders låt Puzzel behöver du alltså hennes eller hennes skivbolag Warner Musics tillåtelse.
Stim
När en radiostation spelar musik rapporterar de vad som har spelats till Stim. På så sätt får de information om vad som har spelats, vilken tid låtarna spelades och vem som har spelat dem. Den som vill spela musik skriver ett avtal genom Stim för att musikskaparna och musikförlagen ska få ersättning när deras verk spelas.
Unga Väljare
Kolla in Ung Väljare och Piteå vs Malmö, två poddar som skapades under Ung Medias evenemang Presskonferensen 2018.