Knytpodden: Skapa podd med oss!

Knytpodden är en podcast som pratar om hur kan vi skapa en trygg, inkluderande och utvecklande miljö inom det fria kulturlivet. Här samlar vi berättelser med unga perspektiv från civilsamhället.

Knytpodden leds av Per Magnusson från RUM – Riksförbundet unga musikanter och Ung Media Sverige. Podden finns för att dela kunskap från och till våra medlemmar.

Steg-för steg guide: Från idé till färdigt poddavsnitt 

Vägen från idé till ett färdigt poddavsnitt kan verka lång och komplicerad. Att skapa podd genom Knytpodden är enklare, vi hjälper vi dig med stöd, utrustning och de tekniska bitarna – allt för att göra det lättare för dig som ung medieproducent att komma igång!

1. Kom igång:

1.1 Vad ska podden handla om?
Det första du behöver fundera kring är vad podden ska handla om. Det går att göra en podd om vad som helst, och det finns poddar om vad som helst. Ett tips är att lyssna på andra poddar. Kanske blir bli inspirerad eller kommer på hur du kan göra din podd ännu mer unik?

För att nå ut i bruset handlar det om att hitta din USP – Unique Selling Point. Vad är det som gör just din podd unik?

Tänk också på att ditt val av ämne behöver passa in i Knytpoddens tema om ungas perspektiv, civilsamhälle, kultur eller media.

Tips: Kolla gärna in Knytpoddens tidigare avsnitt för inspiration, du hittar dem på Spotify!

1.2 Innehåll:
Visst kan det vara så att de roligaste delarna i din podd är det som uppstår spontant, men det är ändå en bra idé att sätta upp ramar för vad avsnittet ska innehålla innan du spelar in.

Förberedelser:
Förbered 3-5 ämnen du vill gå igenom under avsnittet.
– Bestäm ungefär hur långt du vill att ditt avsnitt ska bli. Satsa på under en timme, längre än så är det få som orkar med.

2. Inspelning 

2.1 Börja fundera på hur ni ska spela in:
När innehållet börjar bli tydligare är det dags att börja fundera på hur du ska spela in avsnittet. Fundera på vad du har tillgång till själv och vilken typ av stöd eller utrustning du behöver från oss.

2.2 Inspelningsutrustning: 
Med vilken teknik ska du spela in avsnittet? Vi erbjuder utrustning så som poddmikrofoner. Det fungerar också bra att spela in med din smartphone.

2.3 Inspelningsplats: 
Var ska du spela in?

Tänk på att det är bra att spela in på tysta platser med bra ljud. Det kommer höja kvalitén på det färdiga avsnittet.

Har du inget lämpligt ställe att spela in på?
Vi har viss tillgång till inspelningsplatser! Berätta för oss om dina behov när du hör av dig till oss så ska vi göra vårt bästa för att ordna ett bra ställe att spela in avsnittet på.

3. Hör av er till oss: 

3.1 Berätta om din idé till Knytpodden för oss!
När ni har en ungefärlig idé kring vad ni vill att ert poddavsnitt ska handla om är det dags att höra av er till oss på Ung Media! Det gör ni genom att fylla i formuläret på denna sida.

I formuläret får du fylla i:
– Vem du är
– Vad avsnittet ska handla om
– Vilken typ av hjälp du behöver från oss (exempelvis i form av utrustning, hjälp med redigering eller inspelningsplats)

4. Dags att spela in!

4.1 Inspelningsdags!
När ni har en färdig idé kring vad ni vill prata om, har gjort en färdig plan för innehållet samt har tillgång till utrustning och inspelningsplats är det dags att spela in!

Sätt er ner på er inspelningsplats, förbered utrustningen och börja podda!

4.2 Läs på innan inspelning
Det är alltid bra att läsa på innan du spelar in för att undvika de vanligaste nybörjarmisstagen. I medieproduktionsguiden kan du läsa om saker som är bra att tänka på när du spelar in en podd. 

5. Färdigställ podden: 

5.1 Hur vill du redigera? 
Det finns inte ett rätt sätt att redigera ditt avsnitt på. Hur du väljer att redigera avsnittet beror både på hur mycket tid du vill lägga ner och på din inställning. Vissa anser att en oredigerad, autentisk, version är den allra bästa. Andra menar att det är viktigt att redigera varje avsnitt för att göra lyssnarupplevelsen så bra som möjligt.

5.2 Ta reda på vad du behöver
Det finns flera gratis redigeringsprogram som är relativt enkla att använda även för nybörjare.

Känner du dig osäker på hur du ska gå till väga? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

5.3 Ha kul!
Redigeringen gör det möjligt för dig att vara kreativ! Lägg till passande ljudeffekter, betona vissa delar eller lägg till musik. Det är du som bestämmer!

6. Publicering:

6.1 Avsnittet blir tillgänglig för alla!

Avsnittet publiceras på Knytpoddens kanal på Soundcloud och Spotify av oss inom några veckor efter att du har skickat det till oss.

Har du ångrat dig?
Skulle du vilja ta bort ett avsnitt i framtiden går det såklart att lösa. Hör av dig till oss på info@ungmedia.se  så tar vi bort det direkt!

Få tillgång till fler tips i vårt avsnitt om poddande i medieproduktionsguiden.


Är du redo? Skicka in din idé!