Lena Rådström Baastad, Bild: Axel Bosson

Lena Rådström Baastad (S) fokuserade på klassiskt socialdemokratiska frågor som skola, vård och äldreomsorg under sitt tal på onsdagsförmiddagen. 

Det var under gårdagen det blev känt att Stefan Löfven inte skulle hålla tal under årets Almedalsvecka med hänvisning till onsdagens statsministeromröstning. Ersättare blev partisekreterare Lena Rådström Baastad. 

Talet inleddes med en hyllning till alla de som inte har tid att ta del av varken dagens omröstning eller tal. Alla de som genom sina arbeten bidrar till det ”gemensamma folkhemsbygget”. Rådström Baastad uppmanade sedan riksdagen att ta samma ansvar för Sverige som dess människor gör i sin vardag.

– Jag förstår att många tänker att det är konstigt att politikerna som har det yttersta ansvaret för vårt land inte kan hålla sams utan kastar ut landet i politisk oreda, säger Rådström Baastad.

Hon gick vidare med ett försvar av folkhemmet och välfärdssamhället. Denna syn på staten, påminde hon, har varit Socialdemokraternas stomme och syfte ända sedan arbetarrörelsens början för över 100 år sedan. Rådström Baastad riktade även stark kritik mot högern och den rådande tidsandan, som hon menar är individualistiskt präglad. 

– Numera vet de flesta vad “satsa på dig själv” ledde till. Avregleringar, privatiseringar och minskade resurser till den gemensamma välfärden. Ansvaret har sakta men säkert flyttats bort från det gemensamma, till individen, sade Lena Rådström Baastad.

Rådström Baastad påminde om den grundläggande politiska maktkampen i Socialdemokraternas ögon, nämligen höger kontra vänster. Hon förklarade att alla människor förr eller senare behöver hjälp från välfärdssamhället. De problem vi ser inom bland annat vården, skolan och integrationen menar hon beror på högerpolitik och privatiseringar inom dessa sektorer. En politik som hon summerar med följande ord:

 – Vill du ha en bra pension som går att leva på? Varsågod, teckna en pensionsförsäkring. Vill du att ditt barn ska gå i en bra skola? Då skulle du ha satt barnet i rätt kö redan som nyfödd. Vård efter behov och i tid? Nja, här går faktiskt den med privat sjukförsäkring före i kön. 

Partisekreteraren beskrev ett Sverige försvagat av högerpolitik och fördömde vad hon kallar ”marknadsexperiment i välfärden”. I stället uttryckte hon att välfärden bör sättas först. För att stärka vården vill hon bland annat se stärkta anställningsvillkor, fastare kontakt med vårdpersonal och hemtjänst, stärkt ambulansvård, bättre äldreomsorg och ett skydd av titeln undersköterska.

 Bortom vårdpolitiken, presenterade Rådström Baastad en rad förslag för att ge lika förutsättningar för alla medborgare. Bland annat nämndes höjda pensioner, stopp på vinster i välfärden och avskaffandet av kösystem för friskolor. Dessutom vill hon se krafttag mot brottsligheten, men påminner om att regeringen sedan förra valet har både har skärpt straffen och ökat antalet poliser. 

– När du är sjuk eller svag måste samhället vara starkt, när gängen är starka, behöver samhället vara ännu starkare. När vi ställs inför stora kriser då måste samhället vara urstarkt.

Sist men inte minst tog Rådström Baastad oss till bruksorten Garphyttan, nära hennes hemort Örebro. Hon berättade om industrin där som bland annat producerar fjädertråd till bilmotorer. En produktion som står inför tuffa utmaningar då efterfrågan går mot grönare lösningar. För att nå målen vill partisekreteraren se en grön omställning kombinerat med hög sysselsättning och fortsatt tillväxt inom industrin, som hon menar alltid har utgjort stommen av den svenska ekonomin.

– Omställningen man talade om 2014 sker redan nu. Vi är på väg att bygga om Sverige till världens första gröna välfärdsland.

Se talet här

Reporter: Axel Bosson