Bild: Åssit tar emot priset för Årets Skoltidskrift år 2019.

 Årets Skoltidskrift är ett viktigt pris för att stärka ungdomsmedier och främja kreativitet och yttrandefrihet. Hösten 2019 tilldelades utmärkelsen till skoltidningen och Ung Media-föreningen Åssit. Dessutom var 2/4 skoltidningar som nominerades till priset föreningar hos Ung Media.

I år, 2020, samarbetar Ung Media Sverige med Sveriges Tidskrifter för att peppa unga som gör skoltidningar att föreslå sig själva som bidrag.

För att kunna delta måste publikationen ha ett redaktionellt innehåll och äga anknytning till en skola (grundskola, gymnasium, högskola, universitet).

Priset ges till en tidskrift som:

  • På bästa sätt inspirerat och informerat sina läsare med ett genomtänkt och välformulerat innehåll.
  • Har ett självständigt, relevant och träffande redaktionellt innehåll.
  • Har en bildhantering och en layout som är anpassad till formatet och plattformen. Men uppfinningsrikedom och att hitta bild och illustrationsmaterial som arbetar i samklang med det textmässiga innehållet är än viktigare.

Vinnaren ska under det gångna året (1 september 2019 – 31 augusti 2020) ha utmärkt sig inom ovanstående kriterier.


Nominerade i Årets Skoltidskrift 2020 med kommentarer från Sveriges Tidskrifter:

Tidningen Frizon, Vimmerby gymnasium, Vimmerby
En ambitiös tidning som jobbar hårt för att vara relevant. Här blickar man både framåt och bakåt, utåt och inåt för att lotsa Vimmerbys alla elever genom studietiden. Resultatet blir en väl sammanhållen tidning med både hjärna och hjärta på rätt ställe.

Lithanian vid LIU universitet tekfak, Linköping (Linköpings Teknologer studentkår)
Imponerande hantverk där en genomarbetad och modern form lyfter ett intressant och träffande innehåll. Här får studenten en komplett verktygslåda laddad med inspiration och information – snyggt paketerat på ett lekfullt men guidande sätt.

Tidningen Lundagård, Lunds universitet, Lund (Medlem i Ung Media Sverige)
En anrik publikation som skapat många förebilder och som fortfarande infriar höga löften. Här samsas lättsam underhållning med intellektuellt utmanande nedslag, som tillsammans ger ett tydligt mervärde till Lunds alla studenter.

The Rydberg Tribune – Viktor Rydbergs gymnasium, Stockholm (Medlem i Ung Media Sverige)
En stark och tydlig röst med ett formspråk som lyfter innehåll och redaktionell agenda. Här lyckas redaktionen leverera en tidning som gång på gång lyckas engagera och inspirera såväl egna elever som läsare utanför skolans väggar.


Nominerad i Årets Fackskrift 2020 med kommentarer från Sveriges Tidskrifter:

#studietid (Medlem i Ung Media Sverige)
Här är en kaxig tvååring som går all in i digitalt – hela tiden med full koll på vad deras läsare behöver. Här blandas relevanta granskningar med instrumentell journalistik på en sajt som verkligen utnyttjar alla möjligheter för att guida till studentens vardag.


Juryn består av:

  • Jennie Sandberg, chefredaktör Måbra (ordf.)
  • Henrik Almén, förbundsordförande Ung Media Sverige
  • Irena Pozar, chefredaktör VeckoRevyn

Här ser du alla nominerade i Tidskriftspriset 2020!