Bild: Åssit tar emot priset för Årets Skoltidskrift år 2019.

 Årets Skoltidskrift är ett viktigt pris för att stärka ungdomsmedier och främja kreativitet och yttrandefrihet. Utmärkelsen har tre år i rad delats ut till skoltidningar som är medlemsföreningar hos Ung Media Sverige.

  • Latin Love, 2018
  • Åssit, 2019
  • The Rydberg Tribune, 2020

För andra året i rad samarbetar Ung Media Sverige med Sveriges Tidskrifter för att peppa unga som gör skoltidningar att föreslå sig själva som bidrag. För att kunna delta måste publikationen ha ett redaktionellt innehåll och äga anknytning till en skola.

Priset ges till en tidskrift som:

  • På bästa sätt inspirerat och informerat sina läsare med ett genomtänkt och välformulerat innehåll.
  • Har ett självständigt, relevant och träffande redaktionellt innehåll.
  • Har en bildhantering och en layout som är anpassad till formatet och plattformen, men uppfinningsrikedom och att hitta bild och illustrationsmaterial som arbetar i samklang med det textmässiga innehållet är än viktigare.

Vinnaren ska under det gångna året (1 september 2020 – 31 augusti 2021) ha utmärkt sig inom ovanstående kriterier.

Möjligheten att skicka in bidrag till juryn är nu stängd.


Nominerade i Årets Skoltidskrift 2021 med kommentarer från Sveriges Tidskrifter:

O(r)den, Midgårdsskolan Umeå
Vad som väntar efter studenten är alltid ovisst. Den känslan har Midgårdsskolan tagit fasta på och vigt samtliga sidor till de möjliga kriser som väntar efter examen. Med en dos svart humor lyckas redaktionen navigera mellan både stora och små frågor.

The Rydberg Tribune, Viktor Rydberg Odenplan
Ett imponerande produktionstempo och kvalitativt innehåll gör att tidningen ständigt ligger i framkant. Här lyser redaktionens engagemang i både i text och form. Starka reportage blandas med quiz och politik i en smart förpackad mix.

The Real Deal, skoltidning av Norra Reals medieförening Stockholm
Anrika Norra Reals skolanda syns klädsamt mellan raderna, där samtida nyheter varvas med anekdoter och en intern bevakning som värnar skolans kultur. Här samsas högt och lågt i ett innehåll elegant kurerat av både redaktör och formgivare.

Åssit, Strömbackaskolan Piteå
Strömbackaskolans tidning levererar en tydlig känsla från pärm till pärm. Läsaren lotsas genom sidorna via en fint förpackad röd tråd. Ord och bild jobbar i bra lagarbete med en tydlig publicistisk agenda.


Juryn består av:

  • Jennie Sandberg, chefredaktör Måbra och Motherhood (ordf.)
  • James Savage, CEO och publisher The Local
  • Agnes Hansius, förbundsordförande Ung Media Sverige

Här hittar du alla nominerade i Tidskriftspriset 2021!


Tidskriftspriset verkar för hög och bestående kvalitet och förnyelse av svenska tidskrifter genom att premiera goda förebilder och nyskapande insatser. Priset delas ut under en prisutdelning på Tidskriftsgalan som äger rum den 10 november 2021.


Vinnaren 2021

Stort grattis till The Rydberg Tribune som för andra året i rad har vunnit Årets Skoltidskrift!

Juryns motivering:
En ung redaktion som visar en imponerande mognad och hög publicistisk nivå. Det är nyanserat och så väl paketerat att vi får lust att sätta oss i skolbänken igen. Skolan vi vill börja på är Viktor Rydberg Gymnasium och vinnare är The Rydberg Tribune!