Lär dig skapa skoltidning i 9 enkla steg

Går du på högstadiet eller gymnasiet och är sugen på att starta en skoltidning? Eller vill du kanske starta en tidning tillsammans med några kompisar för att skriva om ett särskilt ämne? Nedan hittar ni en guide till hur ni kommer igång med tidningsskapandet.

VGY Magazine - skoltidning - november 2022

Så får du igång din skoltidning:

1. Klargör syftet
Varför vill ni göra en skoltidning? Vad är syftet? Vilka vill ni nå?

2. Bestäm namn
När ni bestämt syftet med skoltidningen så är det dags att bestämma namn och gärna ta fram en logga.

3. Roller
Tillsätt roller i er redaktion. Bestäm vem som gör vad för att sedan enklare kunna ansvarsfördela mellan er. I en mindre redaktion kan en person ha flera roller och rollerna kan gå in i varandra.

4. Bestäm innehåll
När ni bestämmer vad som ska vara med i tidningen – utgå från syftet. Vad kan ni skriva om för att nå ut med ert budskap?

5. Bestäm tidningens layout
Hur vill redaktionen att skoltidningen ska se ut?
Vilken typ av grafisk profil vill ni att tidningen ska ha?

6. Diskutera finansiering
Finns det projektpengar att söka för att kunna trycka er tidning? Ska ni ha annonser? Vill ni ta in vilka annonser som helst? Ett sätt att få pengar är att bli medlem i Ung Media Sverige och ta del av medlemsstödet.

7. Håll deadlines
Var noga med att bestämma när saker ska vara gjorda och följ upp detta på era redaktionsmöten.

8. Sprid och marknadsför
Ni kan till exempel lägga upp en digital version av tidningen på Issuu och sprida på Facebook, Instagram och Twitter. Och såklart i skolans korridorer och intranät!

9. Utvärdera produkten
När ni har en färdigtryckt skoltidning är det viktigt att utvärdera vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra. Då vet ni vad ni ska tänka på när ni planerar nästa tidningsnummer.

Tips från proffsen!

Agnes Hansius, Krönikör Piteå-Tidningen
  1. Skriv om något som känns!
    Det är svårt att skriva om något du inte känner för. Oavsett om det är en argumenterande text eller mer skönlitterär sådan, skriv om något som väcker en gnista inom dig.
  2. Sov på texten
    Ibland går det fort att skriva, men inte alltid. När jag känner att jag kört fast, inte kommer någon vart eller tappat känslan att skriva brukar jag antingen kopiera delar jag är nöjd med och klistra in i ett nytt dokument, eller gå och lägga mig. Det är bra att distansera sig och titta på texten med nyvakna ögon!
  3. Läs andras texter
    Oavsett om det är krönikor, böcker eller låttexter. Läs! Genom att hitta vad du gillar att läsa och vad som känns för dig, kan du kanske hitta din egen stil. Jag inspireras ständigt av författare och låtskrivare, det har hjälpt mig att hitta en väg i mitt skrivande.
Lydia Dahl. Chefredaktör, Latin Lover
  1. Lyssna på redaktionen
    Börja redaktionsarbetet med att prata om allas idéer och förväntningar. Kom tillsammans fram till en plan kring vad ni vill åstadkomma med er tidning, på så sätt känner sig alla hörda och ni får möjlighet att ta tillvara på hela gruppens kreativitet.
  2. Gör en tydlig planering
    Se till att alla är medvetna om deras ansvar i redaktionen. På så sätt minskar risken för missförstånd och onödig stress.
  3. Släpp rädslan
    När det gäller själva skrivandet skulle jag säga att det viktigaste är att försöka släppa rädslan för att det är dåligt. Övning ger som välbekant färdighet och desto mer du vågar skriva och publicera desto bättre blir du!

Behöver ni hjälp med tryck?

För att ni medlemmar ska kunna trycka tidningar till ett bra pris har Ung Media Sverige tagit fram ett ramavtal för tidningstryck tillsammans med ett tryckeri. Det innebär att ni kan få hjälp att trycka er tidning genom oss! Läs mer.

Vill du fila på dina skrivarkunskaper kan du läsa mer om text som medieform i medieproduktionsguiden.