Ta chansen att ansöka om att vara en del av Ung Medias och Fair Actions redaktion under Stockholm Fashion Week.✏️

Vad är Stockholm Fashion Week?
I slutet av augusti arrangeras Stockholm Fashion Week och under tre dagar kommer svenska modemärken att presentera sina kollektioner för våren 2023. Eventet grundades år 2005 med målet att sätta svenska kreatörer och designers på den internationella modekartan.   

Om modeindustrin och hållbarhet
Det blir allt vanligare att modemärken marknadsför sitt hållbarhetsarbete. Samtidigt finns det ett gap mellan vad företagen säger att de gör, och hur det faktiskt ser ut i verkligheten. Visste du till exempel att den globala modeindustrin släpper ut mer koldioxid än flyget och sjöfarten tillsammans?

Vår jord är inte den enda som tar skada. De som syr kläderna drabbas också hårt. Låga löner, långa dagar och farliga fabriker hör till vardagen för textilarbetare. En sömmerska får till exempel bara 1 krona i lön för varje t-shirt som säljs för 100 kronor. De låga lönerna går inte att leva på och gör att arbetarna inte har råd att betala för ordentligt boende, mat och sjukvård. Trots det köper vi dubbelt så mycket kläder idag som i början av 2000-talet. Men vi använder nu plaggen bara hälften så länge.

Redaktionens fokus
Ung Media driver tillsammans med Fair Action projektet ”Vi handlar, vem betalar?”. Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. De granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner. Detta redaktionsteam kommer först och främst att fokusera på klädföretagens ansvar för sin påverkan på människor och miljö.

Praktiska detaljer
Om du vill delta så kommer det vara ett digitalt uppstartsmöte den 24 augusti. Bevakningen kommer sedan ske på plats på Stockholm Fashion Week 31 augusti – 2 september. Vi bidrar gärna med intyg till er skola om de vill ha det, eftersom eventet sker på under skoltid. Ung Media står för kostnader som resa, kost och logi under eventet samt utrustning. 

🔗 Läs mer och ansök här!

Ansökan stänger den 10 augusti.