Film: Så kommer du igång

Ska du göra film? Här finns tips på hur du spelar in, redigerar och klipper film.

Film innehåll:

Ljus

Ljuset är viktigt
När det gäller ljussättning är det bra att dels ha en bra naturlig ljuskälla men du har också möjlighet att få till ett bra ljus med hjälp av lampor.

Använd vitbalans
På en kamera kan du ställa in någonting som kallas för vitbalans. Om du ställer in vitbalansen kommer det som du filmar som är vitt faktiskt se vitt ut. Du ställer in vitbalansen genom att hålla objektivet mot exempelvis ett vitt papper och sedan välja att låsa vitbalansen i inställningarna på kameran.

Tips! Kolla på videon nedan för att lära dig om 5 vanliga ljussättningsmisstag.

Ljud

Ljudet är viktigare än bilden
En halvkass, lite suddig bild kan mottagaren förlåta. Men med ljudet är det värre. Människor tenderar att zona ut och inte fortsätta titta om ljudet är brusigt eller otydligt. Använd gärna extern mikrofon när du spelar in. Om du använder dig av en mygga för att ta upp ljud ska du sätta den 15 cm från personens mun.

Var uppmärksam på störande bakgrundsljud
Ett tips är att använda hörlurar som är kopplade till kameran för att enklare höra hur mycket vinden blåser eller hur mycket fläkten stör.

Var uppmärksam på intervjupersonernas rörelser
Se till att intervjupersonen inte drar i sina kläder nära mikrofonen eller någonting liknande som stör ljudet.

Undvik att avbryta och bli avbruten
Se till att inte avbryta eller bli avbruten i en intervju. Detta förenklar klippningen och din film kommer upplevas som mindre rörig.

Använd tystnaden
Se till att vara tyst i några sekunder efter att personen svarat klart på en fråga. Det förenklar när du sedan ska redigera och upplevs som en mer lugn intervju.

Typer av ljud
Det finns olika typer av ljud som alla har olika användningsområden. Se videon nedan för att lära dig om de fem huvudsakliga typerna av ljud: dialog, bakgrundsljud, ljudeffekter, återspelade ljud och musik.

Redigering

Ha inte för långa klippbilder
Ett vanligt misstag som många gör i början är att de har för långa klipp. Alla klipp i din film kan troligtvis kortas ner. Försök klippa bort allting som är onödigt. Vem orkar egentligen kolla på samma miljöbild i 20 sekunder? Då är det bättre att varva med en närbild eller ett klipp från en annan vinkel.

Se till att klippen klaffar
En penna får helt plötsligt inte försvinna från ett klipp till ett annat. Försök skapa en sammanhängande klippning.

Tänk på motivets placering
Om du klipper mellan snabba bilder är ett bra tips att ha motivet i någorlunda samma placering i bilden. Annars kan klippningen uppfattas som rörig.

Använd brusreducering
Om du har ett störande bakgrundsljud, använd dig av “Noice reduction”-funktionen i ditt ljud- eller filmredigeringsprogram.

Ta emot feedback
Låt andra kolla igenom filmen med jämna mellanrum. Det är lätt att själv ha svårt att se förbättringsmöjligheter.

Redigera med iMovie

3 tips från Alireza Badiee

Fotograf, regissör och videoinnehållproducent

Ha alltid en plan D
Det är alltid bra att vara förberedd på olika hinder som kan uppstå. Det är därför man inte bara ska tänka på plan B eller C utan även ha en plan D. Om skådespelaren blivit sjuk dagen innan inspelning eller om ljudutrustningen inte fungerar. Så tänk alltid på att ha en extra plan för att driva produktionen framåt.

Teamet är viktigast
Film är ett kollektivt jobb. För att få ut det bästa resultatet handlar det om att jobba med personer som tar ansvar över den funktion som de blivit tilldelade, både innan, under och efter inspelning. Välj de som har samma ambitionsnivå som du. Välj de som kan och vill jobba med produktionen.

Det man egentligen ser på skärmen i form av resultat är nedlagt jobb från hela teamet. Utrustningen spelar inte så stor roll, det spelar ingen roll om du ska filma i 4K, HD eller behöver en bättre ljudutrustning. Det hela är ett teamwork och därför är teamet det viktigaste.

Show it, don’t say it!
Som filmskapare har man så mycket att säga, det är därför man ska skapa konst. Plattformen som du valt är film och det är baserad på rörliga bilder. Istället för att fokusera på en tråkig film som är baserat på dialog hela vägen, försök att hitta ett sätt att visa vad du vill säga med bild. Framförallt måste du hitta ett indirekt sätt att leverera filmens budskap och jag kan lova dig att du kommer att bli överraskad när filmen möter publiken och du hör vad de har för uppfattning.

Är du intresserad av att läsa om hur ett arbete inom filmproduktion kan se ut?
Läs vår intervju med filmproducenten Admir Tahmiscija