Admir Tahmiscija driver produktionsbolaget TVÅ.NOLL Filmproduktion och har sin bakgrund i företagsfilm, informationsfilm, musikvideoproduktion och imagefilmer. Läs om hur vägen vägen från filmintresse till att bli filmproducent med eget filmproduktionsbolag sett ut.

Vem är du?
Mitt namn är Admir Tahmiscija, jag är 35 år och bor i Halmstad. Jag driver ett filmproduktionsbolag sedan cirka 12 år tillbaka.

Jag producerar allt från TV-reklamer till musikvideos och företagsfilmer. Stort som smått! Nyligen blev jag utsedd till Årets unga Företagare i Halmstad vilket är roligt då det inte är ofta just en filmproducent som får ett sådant pris och titel.

Hur började du arbeta med filmproduktion?
Jag är född ganska kreativ och rentav finurlig. Jag har alltid tyckt om att skruva sönder saker, se hur det fungerar och bygga om saker. Samtidigt är jag väldigt kreativ och har lätt för att få bilder i huvudet när jag hör en idé eller musik. Så när det var dags att välja gymnasium blev filmproduktion ganska självklart.

Genom filmproduktion får du både skapa, bygga och utföra dina idéer. Det är ett yrke som får mig att må bra och där jag känner att jag gör mest nytta.

Vad är bäst med ditt arbete som filmproducent?
Oj, det finns så mycket. Friheten att kunna tänka ut kreativa idéer som blir till film är fantastiskt. Det är som att se ett barn växa upp, det föds och du tar hand om det och ser det växa och bli stort. Ett annat stort plus med mitt arbete är att människor man får träffa. Man får höra så mycket och lära sig en hel del. Varje företag och kund man jobbar med är ju jätteduktiga på det dom gör, och genom att jobba med dom får du en förståelse för vad dom gör. Tar man med sig bara en liten grej av allt dom gör så växer man själv som människa och företagare.

I slutändan vill jag nämna friheten! Att kunna träna på morgonen innan jobbet, gå lite tidigare en fredag eller rentav inte jobba alls en eller två dagar är helt fantastiskt. Du lever ditt liv som du vill (oftast).

Vad är svårast med ditt arbete som filmproducent?
Det finns mycket som i stunden kan kännas ”svårast”. För mig kan det vara när jobben hopar sig. Ibland kan jag känna lätt panik när jag tittar i kalendern och inser att ”oj, nästa vecka kommer bli kaotisk, hur ska jag orka och hinna allt?”. Vissa gånger kan man också känna sig ensam och att man saknar stöd eller rentav tröst.

Om man exempelvis har en kund som är riktigt svår att jobba med, då hade det varit toppen om man hade haft den där kollegan eller chefen som kunde hjälpa en. Där kan anhöriga, en partner eller en bra kompis vara fantastiskt att ha som stöd. En annan sak som kan vara svår, och som är värd att prata om är att veta när det räcker. När det är bra nog. Att våga bromsa och säga till sig själv ”Lyssna nu, detta är bra nog. Du kan gå hem nu, du måste vila. Strunta i arbetet för idag”. Faran ibland när man jobbar med det man tycker om är att man lägger för mycket energi på det för att det just är så kul ibland.

Hur tog du dig in i branschen?
Jag kom in i branschen genom att jag och min fru tog alla våra sparpengar och köpte en kamera. Sedan började jag filma bröllop och dop. Med dom pengarna jag tjänade gjorde jag lite reklam och köpte bättre utrustning. Sedan började jag göra musikvideos gratis- bara för att synas och få erfarenhet. Jag sökte jobb och lämnade CV, fick aldrig ett enda svar eller möjlighet till intervju. Så min väg in i branschen har varit hård och lång med många kvällar när jag bara ville ge upp. Men jag gav aldrig upp. Det är det viktiga. Bor man däremot i Stockholm finns det många fler jobb att söka inom video och filmproduktion. Halmstad var det värre med.

Vad har du för framtida mål?
Mina mål för framtiden är att fortsätta utvecklas. Filmproduktion är en bransch där teknik och trender ständigt utvecklas. Man måste hänga med i svängarna för att kunder ska få det som dom önskar sig. Så länge jag kan, orkar och vill jobba med detta vill jag alltid vara på tå och finna nya roliga sätt att göra mitt jobb på. Ett mål är också att hjälpa nya talanger in i denna bransch. Så du som läser detta, jag hoppas vi ses där ute och att du likt mig får uppleva allt bra och roligt jag sett och gjort.

  • Kolla in Admirs filmproduktioner här
  • Läs andra proffs svara på frågor riktade till er, unga medieproducenter, här
  • Läs vår guide till dig som vill komma igång med film, här