Hälsningar från förbundsstyrelsen: Förbundsordförande
Måns Höög

Den kommande tiden kommer vi publicera hälsningar från förbundsstyrelsens ledamöter. Tanken är att du som kanske är intresserad av att ansöka till en position som förtroendevald ska få en inblick i hur ett engagemang inom förbundet kan se ut. Först ut är Måns Höög, förbundsordförande för Ung Media Sverige.

Varför valde du att engagera dig inom Ung Media?

Jag hittade hit genom att jag skrev i mitt gymnasiums skoltidning The Rydberg Tribune – en av många medlemsföreningar som tillsammans är förbundet Ung Media. I min kandidatur till Ung Medias styrelse, från Kongressen i Örebro, skrev jag att jag “är en 18-åring från Sundbyberg som verkligen tycker att kultur och media är något att hänga i julgranen” – och utöver mina julgranspreferenser tänkte jag att det skulle vara lärande och självutvecklande att hänga på i UM. Utvecklande har det varit, och mina julgranspreferenser gäller än idag – även om jag numera är 23 år och numera firar jul i Uppsala.

I min kanditatur… skrev jag att jag ”är en 18-åring från Sundbyberg som verkligen tycker att kultur och media är något att hänga i julgranen”.

Förbundsordförande Måns Höög


Vad gör du i din roll som förbundsordförande? Hur ser en vanlig vecka ut?

Som ordförande i förbundsstyrelsen kan veckorna vara både vanliga och ovanliga. Det vanliga inrymmer att fundera och förbereda frågor till årets styrelsemöten – i samarbete med vårt eminenta kansli, och inte minst förbundets fantastiska generalsekreterare Alexandra! På styrelsemötena beslutar och diskuterar vi i styrelsen sedan vad Ung Media ska hitta på framöver. Detta funderar vi i styrelsen särskilt mycket på just nu, då vi ska ta fram en ny treårsplan för Ung Media – vad ska egentligen förbundet ha gjort och åstadkommit år 2026?

Annars kan veckorna som ordförande vara ganska så olika varandra; ena veckan kan jag sitta i jurymöte för priset Årets skoltidskrift, den andra veckan skriva ett remissvar till Kulturdepartementet tillsammans med Mina och Axel, den tredje delta på ett försvarspolitiskt mingel och den fjärde leda en Kahootfrågesport för Ung Medias medlemmar på vår årliga utbildningshelg Presskonferensen.

Vi ska ta fram en ny treårsplan för Ung Media
– vad ska egentligen förbundet ha gjort och åstadkommit år 2026?


Vad har du fått ut av ditt engagemang inom Ung Media?

Ung Media har inte bara gett mig kunskap och lärdomar om media och dess oumbärliga roll som både fritidsintresse och medium mellan olika beståndsdelar av vårt samhälle, utan Ung Media har även gett mig lärdomar om mig själv, goda minnen och värdefulla erfarenheter – och därtill många skratt och kamrater. Om du är medieintresserad, knacka gärna på och hos oss och häng på!


Vilken typ av medieproduktion tycker du bäst om?

Jag svarar diplomatiskt att det nog beror på medieproduktionens innehåll – men som gammal skoltidningsskribent får väl välskrivna och käcka texter, roman och tidningsnotis liksom julklappsrim, kanske sägas tillhöra favoriterna. Att skriva käckt har jag försökt mig på själv ibland – i nuläget en B-uppsats i historia.

Att skriva käckt har jag försökt mig på själv ibland – i nuläget en B-uppsats i historia.


Vad drömmer du om att göra i framtiden?

Att ha möjlighet att ägna sig åt ting jag uppskattar. Att få kombinera mitt inbitna historieintresse med skrivande skulle vara något, och att tuta lite trumpetjazz mellan varven. Och däremellan kanske fika på en kopp kaffe och kaka. Då vore jag nöjd.

Vill du veta mer om hur du kan engagera dig inom förbundet? Läs mer här
Är du extra intresserad av rollen som förbundsordförande? Läs mer här