Månadens förening är Lejonbladet

Varje månad utser vi på Ung Media en av våra medlemsföreningar till månadens förening. Denna månadens förening är Lejonbladet! Skoltidningen rapporterar från Sjölins gymnasium Södermalm och släpper fyra nummer årligen.

Vi vill vara nyhetskällan i skolan som alla vänder sig till, antingen för att yttra sina egna åsikter eller ta del av information om skolan” berättar chefsredaktör Rachinal Salame. Hon har varit en del av Lejonbladet sedan uppstarten 2021, men går nu sitt sista år på naturvetenskapslinjen. Med henne sitter en full redaktion som jobbar med text, layout, foto, granskning och media. Alla är välkomna att söka sig till redaktionen, som uppmuntrar nybörjare att utforska journalistik genom skoltidningsarbetet. Utöver sin skoltidning anordnar teamet även event för eleverna, såsom en catwalk inför deras senaste nummer med tema mode, och planerar en debatt och livestream inom kort.

Lejonbladets senaste nummer täckte bland annat fashion fails, ett reportage om skolans nya kökschef och en photoshoot med en lärare.

”Det vi jobbar på nu är en ny tidning med temat Granskning av Sjölins. Vår skola har genomgått en extrem expansion, ungefär 150 fler elever, vilket är runt 5 extra klasser som tagits in jämfört med åren innan. Vi har en ny matchef, ny rektor och ett nytt bibliotek. Eleverna på vår skola har många kritiska åsikter till det nya och med hjälp av detta tema ska vi samla dessa åsikter och tankar för att kolla vad eleverna och lärarna på Sjölins egentligen tycker”.

Lejonbladet är ett utmärkt exempel på bra skoljournalistik. De uppvisar detta genom goda granskningar, intressanta texter som är relevanta för eleverna och en förmåga att skapa ett helt paket med snygg design.

Vill du också lyfta din förenings arbete och uppmärksammas som månadens förening? Maila gärna oss på info@ungmedia.se

  • Mer info och släppta nummer här
  • Följ Lejonbladet på Instagram
  • Blir medlem i föreningen här
  • Läs om tidigare föreningar som har blivit utsedda till månadens förening här