Presskonferensen är Ung Media Sveriges utbildningshelg för unga medieproducenter. År 2021 kommer helgen att arrangeras i Skara 15-17 oktober!

Årets tema är poddar!
Podcast som medieform har blivit alltmer populärt och aktuellt, särskilt under den nya digitala eran som följd av pandemin. Årets tema blir därför just poddar! Under helgen kommer ni få lära er grunderna för att producera en egen podcast – från idé till färdig podd! Vi bjuder på inspirationsföreläsningar och skapande workshops, och ni kommer på plats och i mindre grupper få förverkliga er idé och spela in er alldeles egna podd. På plats kommer ni även få vägledning och stöttning av poddcoacher.

Föreläsare och workshops

 • Föreläsning med Victor Ganguly, podcast producent (bland annat podcasten Pillowtalk med Peg och Penny Parnevik och podcasten Mitt i livet med Malin Falk Gramer och Jessica Lasses).
 • Föreläsning samt skapande workshop tillsammans med Projektet Nexus och Knytpodden.
 • Föreläsning med Mattias Ejbe om projektledning och om hans egen podd Projektledarpodden.
 • Föreläsning med medlemsföreningen Vänstervridet om hur arbetet med deras podd går till.

Boende och mat

Vi sover, äter och har utbildningen på Axevalla folkhögskola i Skara som du enkelt tar dig till med buss (ca 20 min) från Skövde centralstation, dit du kan ta dig med tåg. En mer detaljerad vägbeskrivning kommer skickas ut en vecka innan Presskonferensen.

Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer, och alla deltagare sover i separata sovrum för att minska risken för smittspridning av covid-19.

 • NÄR?
  Incheckning med drop-in mellan 16.00-17.00 fredagen den 15 oktober. Därefter äter vi middag kl 18.00 och ni får all praktisk information med schema över helgen. Utbildningen hålls sedan 16-17 oktober och avslutas söndag 17 oktober kl. 15.00 för hemfärd.
 • VAR?
  Under helgen kommer vi att hålla till på Axevalla folkhögskola!
 • HUR?
  Deltagarna kommer att delas in i mindre redaktionsgrupper och får stöd och handledning av poddcoacher. Under helgen kommer vi att blanda föreläsningar och workshops med praktisk medieproduktion.
 • KOSTNAD?
  Kostnadsfritt för medlemmar! Vi står för boende, mat och du får gå hela utbildningen gratis. Vi står även för dina resekostnader (tåg och buss) om du skickar kvittot till oss när du har gjort din bokning. Vi ersätter dock inte eventuella flygresor.
 • HUR ANMÄLER JAG MIG?
  Anmälan är stängd.

Frågor och svar om Presskonferensen

[one_half]

Vad är Presskonferensen?

 • Presskonferensen, som även kallas PK, är vår årliga utbildningshelg då 40-50 medlemmar  från hela landet träffas och producerar media tillsammans.
 • Förutom medieproduktion ges föreläsningar med medieprofiler och experter på olika medieområden.

[/one_half]

[one_half_last]

Vem kan delta?

 • Du som är ung och intresserad av media! Inga förkunskaper krävs. Platserna under utbildningshelgen är främst för våra medlemmar, du kan enkelt bli medlem gratis på sidan ”Bli medlem”

[/one_half_last]

[one_half]

Vad gör jag som deltagare på PK?

 • Deltagarna delas in i mindre grupper för att medieproducera tillsammans med stöd av coacher som handleder er. Presskonferensen handlar inte så mycket om den färdiga produkten ni producerar. Syftet är snarare att inspireras, peppas, nätverka och känna att en är en del av något större.

[/one_half]

[one_half_last]

Utrustning

 • Ta gärna med din egna utrustning (dator eller annat) för att kunna medieproducera som du vill under helgen. Ung Media Sverige har kamera- och ljudutrustning som är tillgänglig för alla att låna, men i begränsat antal.

[/one_half_last]

[one_half]

Frågor kring tillgänglighet

 • Vi väljer alltid tillgänglighetsanpassade lokaler och under våra evenemang serveras enbart vegetarisk mat. Vill du veta mer om hur vi arrangerar våra evenemang kan du läsa mer under ”Tillgänglighet” här på hemsidan.

[/one_half]

[one_half_last]

Övriga frågor

Har du några frågor om utbildningshelgen? Kontakta projektledare Frida på frida.holmquist.lantz@ungmedia.se

[/one_half_last]